неділя, 30 квітня 2017 р.

JourFuck

Лишилося півтори місяці до мого офіційного закінчення університету. Одночасно і сумно, і ні. Направду кажуть, що це ледь не найкращий період у житті кожної людини: у тебе є вільний час, амбіції, мрії і рожеві окуляри. Цього всього згодом доведеться позбутися, але поки… Хотілось би у найкращих традиціях мого блогу позгадувати, усе, що було і привело мене до теперішнього моменту.
Знаєте, мене багато хто довго вмовляв не вступати на журфак. Ну, бо «ти ніколи не станеш репортером. Ти надто вже сором’язливо-інтровертна». Мабуть, так воно й є. Та й трохи я розчарувалась у цій професії. Всі говорять про мораль, правду, а самі тишком-нишком прибріхують і маніпулюють інформацією. Не мені їх судити, але знаєте, з цим навіть цікаво було би пробувати боротися. Можна почати таку собі життєву місію.
Та насправді чотири роки журфаку в ЛНУ подарували мені неоціненний досвід. Я дуже вдячна тим викладачам, які вимагали від нас знань, підтримували, відкривали нові двері, розповідали про свій предмет так захоплено і натхненно, що тієї ж миті хотілось бігти і читати усі існуючи матеріали з цього питання.  Дякую і тим, хто змушував нас сваритися з ними чи відстоювати свою думку попри тиск і ризик отримати талон. Тепер ми знаємо, як це боротися зі «злом» і досягати справедливості.
Часи університету нашому поколінню подарували і Революцію гідності, де ми знайшли друзів і змогли самі написати історію нашої країни (господи, як ж пафосно це звучить).
В університеті я зустріла справжніх подруг. Чесно, раніше я завжди намагалась уникати жіночих колективів, але тут довелося пристосовуватися. Хоч усі-усі ми провчилися разом тільки два роки, але вони були незабутні. Пам’ятаю, як на першому курсі ми постійно будили один одного дзвінками. Джу ніколи їх не чула і просипала заліки чи пари. Іноді, достатнім аргументом для того, щоб таки піти на пари була фраза: «ходиии, ми всі йдемо!» І знаєте, це діяло. Хотілося якнайшвидше побачитися і поділитися якимись новинами. На останніх двох партах завжди відбувалась якась невідома і незрозуміла наркоманія, яка часто виходила з-під контролю. До нас навіть кілька раз приходив Пристацький, який ще тоді прогулював уроки.
Хоч в нас і насправді хороша група, але без дівчат страшенно сумно. Вони допомагали реалізовувати усі навіжені проекти, підтримували поза університетом.  Та що там, ми навіть бачились у різних країнах! Джуровська он приїжджала у Гро. Ми каталися з нею нічним містом, сиділи біля вечірніх каналів, пили у пабах. З Оленкою взагалі їздили на море, вмирали від жаркого сонця і каталися по острову у пошуках пригод.
Також ЛНУ подарував мені незабутній рік закордоном. Чехія і Голландія. Я вперше виїхала тоді у Європу і відразу познайомилась зі стількома чудовими людьми зі всього світу. Ми досі з більшістю з них спілкуємося, навіть бачилися по кілька разів! Перекидаємося один з одним фотографіями, смішними фразами, запрошуємо у гості. Я дізналась, як це, бути далеко-далеко від дому. Вертатися туди, де тебе ніхто вже й не чекає або навпаки – не можуть дожити до дня, коли ти врешті приїдеш.
У Чехії я зустріла ще одну людину, яку досі сильно-сильно люблю. Ми вічно замовляємо одне й те саме у всяких закладах і об’їздили півсвіту разом. Кумедно, але ж дійсно, всьому причиною журфак.
Навчання в університеті показало, хто залишився після шести років школи, а хто вирішив назавжди зникнути з мого життя. Ну що ж, так і мало бути.
Знаєте, як би часом ми не сварили журфак і університет, усьому цьому я завдячую саме йому.
ЛНУ став рідним, хоч я і чекаю, коли врешті з нього піду.
Люблю вас

Ваша ДейДаша